Pelmeni nebo Pelmeně – jsou vlastně masové knedlíčky, které jsou zabalené v tenkém těstě. Samotný pelmeň je asi 2-3cm velký, podává se jako hlavní jídlo, například 10-20 ks na talíř. Tradičně se podává se zakysanou smetanou, oblíbená je i hořčice či křen. Je to tradiční jídlo na východ od nás, zejména na Ukrajině a v Rusku.
Masová náplň může být velmi variabilní – nejvíce tradiční jsou pelmeně , s míchanou náplní vepřové a hovězí. Oblíbené pelmeně jsou ale i samotné krůtí nebo kuřecí, gurmány zcela jistě osloví hovězí, skopové či králičí naplň. Dále máme „dětské“ a „dietní“ varianty, či nově velmi populární pelmeně s lososem a tresou s kalamáry.
Samotnou náplň netvoří pouze maso ale i třeba cibulka, do některých druhů se přidává sádlo pro vláčnost, koření.
Pelmeně najdete v obchodech vždy mražené. I tradičně se dělaly tak, že se na Sibiři skladovaly venku ve zmraženém stavu a vařily se pak dle potřeby.
Vareniky, tzv. pirožky jsou více populární na Ukrajině či Polsku. Hlavní rozdíl krom rozdílu vizuálního je v chuti – vareniky jsou totiž bez masa, trochu přirovnatelné českým plněným knedlíkům. Jedná se o větší taštičky, plněné bramborem s cibulí, bramborem a zelím, houbami či vyrábíme populární vareniky na sladko – s tvarohem a cukrem či s višní, dle sezony pak děláme např. jahodové vareniky.
K dispozici během půstu máme i veganskou varianta, kdy se do těsta nepřidávájí vajíčka.
Extra ligou naší produkce a celkově východní kuchyně jsou MANTY. Manty najdete v různých obměnách v Rusku, Kazachstánu, Uzbekistánu, Arménii, Turecku stejně tak po celé Asii, když se dělají Manty, znamená to, že je něco slavnostního – vážená návštěva, či třeba nedělní oběd.
Manty jsou velké, kulaté taštičky, plněné masem. Vaří se vždy na páře (buď v parním hrnci nebo přímo v tradičním mantovaru). Při uvaření šťáva z masa pomalu vytéká do těsta a udrží se v něm. Proto jsou manty lahodné a šťavnaté. Samotné manty tedy tradičně lze jíst bez příborů, kdy po zakousnutí do taštičky se nejdříve vysrkne lahodná masová šťáva.
Tip: pokud byste uvařili více taštiček a nesnědly by se všechny – studené (pelmeni, vareniky i manty) pak můžete osmahnout na pánvi na másle – hezky dozlatova, mnohdy chutnají ještě více!
Do nabídky jsme zařadily karbanátky, které jsme začali dělat právě pro naše děti. Jsou chutné, zdravé a hlavně – když přijde hlad, za pár minut hotové.
V nabídce i bezlepková varianta (losos, treska & kalamáry – není vždy k dispozici, vyrábíme je na objednávku pro pražský obchod na Praze 6). Po domluvě lze udělat i jiné varianty jako bezlepkové.
nejlepší pelmeně nejen v praze
EXTRA EU s.r.o.
U Průhonu 6
Praha 7
170 00
+420 777 821 012 (CZ)
+420 776 455 193 (RU)
info@extrafood.cz
IČ: 24268089 | DIČ CZ24268089
Přihlaste se k našemu newsletteru. Slibujeme že informujeme pouze o základních novinkách, ne více jak 10x do roka.
© 2019 GTMEDIA