PELMENĚ

Pelmeni nebo Pelmeně – jsou vlastně masové knedlíčky, které jsou zabalené v tenkém těstě. Samotný pelmeň je asi 2-3cm velký, podává se jako hlavní jídlo, například 10-20 ks na talíř. Tradičně se podává se zakysanou smetanou, oblíbená je i hořčice či křen. Je to tradiční jídlo na východ od nás, zejména na Ukrajině a v Rusku.

Masová náplň může být velmi variabilní –  nejvíce tradiční jsou pelmeně , s míchanou náplní vepřové a hovězí. Oblíbené pelmeně jsou ale i samotné krůtí nebo kuřecí, gurmány zcela jistě osloví hovězí, skopové či králičí naplň. Dále máme „dětské“ a „dietní“ varianty, či nově velmi populární pelmeně s lososem a tresou s kalamáry.

Samotnou náplň netvoří pouze maso ale i třeba cibulka, do některých druhů se přidává sádlo pro vláčnost, koření.

Pelmeně najdete v obchodech vždy mražené. I tradičně se dělaly tak, že se na Sibiři skladovaly venku ve zmraženém stavu a vařily se pak dle potřeby.

Sibiřské pelmeně servírování se smetanou a pepřem
  • Vepřové & Hovězí 
  • Hovězí 
  • Vepřové 
  • Krůtí 
  • Kuřecí
  • Kuřecí & Houby
  • Dietní – z krůtích prsou 
  • Dětské pelmeně – z kuřecích prsou se sníženým obsahem soli
  • Králičí
  • Skopové 
  • KREPLACH – „židovské pelmeně“
  • Lososové
  • Treska a Kalamáry

VARENIKY

Vareniky - tradiční plněné taštiřčky, houbová náplň

Vareniky, tzv. pirožky jsou více populární na Ukrajině či Polsku. Hlavní rozdíl krom rozdílu vizuálního je v chuti – vareniky jsou totiž bez masa, trochu přirovnatelné českým plněným knedlíkům. Jedná se o větší taštičky, plněné bramborem s cibulí, bramborem a zelím, houbami či vyrábíme populární vareniky na sladko – s tvarohem a cukrem či s višní, dle sezony pak děláme např. jahodové vareniky.

K dispozici během půstu máme i veganskou varianta, kdy se do těsta nepřidávájí vajíčka.

Vareniky jsou známé v Čechách mnohdy více jak samotné pelmeně, možná onou podobností k plněným knedlíkům, leč oproti knedlíkům je těsto tenké, něžné, těstovinové – musíte zkusit a pochopíte!).
  • Brambor & Cibulka
  • Brambor & Houby
  • Houbové
  • Brambora & Zelí
  • Slaný tvaroh
  • Tvaroh s cukrem
  • Višňové – naše nejoblíbenější sladká pochoutka
  • Tvaroh & Mango

MANTY

Extra ligou naší produkce a celkově východní kuchyně jsou MANTY. Manty najdete v různých obměnách v Rusku, Kazachstánu, Uzbekistánu, Arménii, Turecku stejně tak po celé Asii, když se dělají Manty, znamená to, že je něco slavnostního – vážená návštěva, či třeba nedělní oběd.

Manty jsou velké, kulaté taštičky, plněné masem. Vaří se vždy na páře (buď v parním hrnci nebo přímo v tradičním mantovaru). Při uvaření šťáva z masa pomalu vytéká do těsta a udrží se v něm. Proto jsou manty lahodné a šťavnaté. Samotné manty tedy tradičně lze jíst bez příborů, kdy po zakousnutí do taštičky se nejdříve vysrkne lahodná masová šťáva.

Manty se tradičně dělají více nahrubo (s kousky masa), my zatím preferujeme jemnejší náplň.

  • Manty klasické (mix – vepřové : hovězí : krůtí)
  • Manty se skopovým masem

Tip: pokud byste uvařili více taštiček a nesnědly by se všechny – studené (pelmeni, vareniky i manty) pak můžete osmahnout na pánvi na másle – hezky dozlatova, mnohdy chutnají ještě více!

CHINKALI

Chinkali jsou typickým, vlastně národním jídlem GRUZIE – masové taštičky ochucené kořením, zejména čerstvým koriandrem.
 
Naše chinkali jsou mixem vepřového a hovězího masa, jejich chuť jsme odzkoušeli přímo se znalci gruzínské kuchyně. Chinkali vyrábíme do několika specializovaných restaurací a nabízíme je tedy i Vám.
Chinkali rucni vyroba od pelmene extra

MASOVÉ & RYBÍ KARBANÁTKY

Do nabídky jsme zařadily karbanátky, které jsme začali dělat právě pro naše děti. Jsou chutné, zdravé a hlavně – když přijde hlad, za pár minut hotové.

V nabídce i bezlepková varianta (losos,  treska & kalamáry – není vždy k dispozici, vyrábíme je na objednávku pro pražský obchod na Praze 6). Po domluvě lze udělat i jiné varianty jako bezlepkové.

  • Kuřecí
  • Mix vepřové + hovězí + krůtí maso 
  • Lososové
  • Losové bezlepkové
  • Treska
  • Treska & kalamáry 
  • Treska & kalamáry bezlepkové
karbanatek rucni vyroba od pelmene extra