PELMENĚ

Pelmeni nebo Pelmeně – jsou vlastně masové knedlíčky, které jsou zabalené v tenkém těstě. Samotný pelmeň je asi 2-3cm velký, podává se jako hlavní jídlo, například 10-20 ks na talíř. Tradičně se podává se zakysanou smetanou, oblíbená je i hořčice či křen. Je to tradiční jídlo na východ od nás, zejména na Ukrajině a v Rusku.

Masová náplň může být velmi variabilní –  nejvíce tradiční jsou pelmeně , s míchanou náplní vepřové a hovězí. Oblíbené pelmeně jsou ale i samotné krůtí nebo kuřecí, gurmány zcela jistě osloví hovězí, skopové či králičí naplň. Dále máme „dětské“ a „dietní“ varianty, či nově velmi populární pelmeně s lososem a tresou s kalamáry.

Samotnou náplň netvoří pouze maso ale i třeba cibulka, do některých druhů se přidává sádlo pro vláčnost, koření.

Pelmeně najdete v obchodech vždy mražené. I tradičně se dělaly tak, že se na Sibiři skladovaly venku ve zmraženém stavu a vařily se pak dle potřeby.

Sibiřské pelmeně servírování se smetanou a pepřem
  • Vepřové & Hovězí 
  • Hovězí 
  • Vepřové 
  • Krůtí 
  • Kuřecí
  • Kuřecí & Houby
  • Dietní – z krůtích prsou 
  • Dětské pelmeně – z kuřecích prsou se sníženým obsahem soli
  • Králičí
  • Skopové 
  • KREPLACH – „židovské pelmeně“
  • Lososové
  • Treska a Kalamáry

VARENIKY

Vareniky - tradiční plněné taštiřčky, houbová náplň

Vareniky, tzv. pirožky jsou více populární na Ukrajině či Polsku. Hlavní rozdíl krom rozdílu vizuálního je v chuti – vareniky jsou totiž bez masa, trochu přirovnatelné českým plněným knedlíkům. Jedná se o větší taštičky, plněné bramborem s cibulí, bramborem a zelím, houbami či vyrábíme populární vareniky na sladko – s tvarohem a cukrem či s višní, dle sezony pak děláme např. jahodové vareniky.

K dispozici během půstu máme i veganskou varianta, kdy se do těsta nepřidávájí vajíčka.

Vareniky jsou známé v Čechách mnohdy více jak samotné pelmeně, možná onou podobností k plněným knedlíkům, leč oproti knedlíkům je těsto tenké, něžné, těstovinové – musíte zkusit a pochopíte!).
  • Brambor & Cibulka
  • Brambor & Houby
  • Houbové
  • Brambora & Zelí
  • Zelí
  • Slaný tvaroh
  • Tvaroh s cukrem
  • Višňové – naše nejoblíbenější sladká pochoutka

MANTY

Extra ligou naší produkce a celkově východní kuchyně jsou MANTY. Manty najdete v různých obměnách v Rusku, Kazachstánu, Uzbekistánu, Arménii, Turecku stejně tak po celé Asii, když se dělají Manty, znamená to, že je něco slavnostního – vážená návštěva, či třeba nedělní oběd.

Manty jsou velké, kulaté taštičky, plněné masem. Vaří se vždy na páře (buď v parním hrnci nebo přímo v tradičním mantovaru). Při uvaření šťáva z masa pomalu vytéká do těsta a udrží se v něm. Proto jsou manty lahodné a šťavnaté. Samotné manty tedy tradičně lze jíst bez příborů, kdy po zakousnutí do taštičky se nejdříve vysrkne lahodná masová šťáva.

  • Manty klasické (mix – vepřové : hovězí : krůtí)
  • Manty se skopovým masem

Tip: pokud byste uvařili více taštiček a nesnědly by se všechny – studené (pelmeni, vareniky i manty) pak můžete osmahnout na pánvi na másle – hezky dozlatova, mnohdy chutnají ještě více!

CHINKALI

Chinkali jsou typickým, vlastně národním jídlem GRUZIE – masové taštičky ochucené kořením, zejména čerstvým koriandrem.
 
Naše chinkali jsou mixem vepřového a hovězího masa, jejich chuť jsme odzkoušeli přímo se znalci gruzínské kuchyně. Chinkali vyrábíme do několika specializovaných restaurací a nabízíme je tedy i Vám.
Chinkali rucni vyroba od pelmene extra

MASOVÉ & RYBÍ KARBANÁTKY

Do nabídky jsme zařadily karbanátky, které jsme začali dělat právě pro naše děti. Jsou chutné, zdravé a hlavně – když přijde hlad, za pár minut hotové.

V nabídce i bezlepková varianta (losos,  treska & kalamáry – není vždy k dispozici, vyrábíme je na objednávku pro pražský obchod na Praze 6). Po domluvě lze udělat i jiné varianty jako bezlepkové.

  • Kuřecí
  • Mix vepřové + hovězí + krůtí maso 
  • Lososové
  • Losové bezlepkové
  • Treska
  • Treska & kalamáry 
  • Treska & kalamáry bezlepkové
karbanatek rucni vyroba od pelmene extra